Lángoló levegő
Jávor József | 2011.02.21.
Azt már ezer filmben láthattuk, ahogy egy titkosügynök végigkúszik az irodaház szellőzőrendszerén, azt viszont sosem, ahogyan a tűz kúszik végig ugyanott. Pedig ez utóbbi sokkal gyakoribb – ezért kell megbízhatóan tisztítani a légtechnikai vezetékeket.
 

A szellőzőrendszerek kialakítását az OTSZ részletesen szabályozza, kötelező tisztításukról és karbantartásukról pedig Európai Uniós szabványok írják elő. A tisztítás azért kiemelten fontos, mert ezekben a vezetékekben az évek során nagy mennyiségű gyúlékony lerakódás gyűlik össze, és egy tűzeset során nem ritkaság, hogy a lángok éppen ennek révén terjednek tovább az épület többi részére. Jó példa erre egy tavalyi tűzeset a Mammut bevásárlóközpontban, ahol szintén az elszennyeződött vezetékrendszer okozott bajt.

Természetesen eddig is léteztek technológiák a légtechnikai vezetékek megtisztítására, ám ezek az eljárások csupán egy-egy szakaszra vagy munkafázisra korlátozódtak - ám nemrégiben egy hazai vállalkozás komplex megoldással jelentkezett. A SILCO Építőipari és Szolgáltató Kft. szakemberei a finn Lifa air nevű technológia alapján dolgozták ki megbízható és teljes körű eljárásukat.

Miért probléma a vezetékek szennyeződése?

A légtechnikai vezetékek elszennyeződéséből származó elsőrendű veszélyforrás természetesen a tűz terjedése az épületen belül. Ez annyit jelent, hogy hiába költ el egy építtető komoly összegeket egy irodaház, egy szálloda vagy egy bevásárlóközpont tűzvédelmére, ha a kitisztítatlan szellőző rendszer a komplexum Akhilleusz-sarka marad.

A légvezetékek szennyeződése azonban nemcsak tűzvédelmi szempontból hátrányos, hanem a mindennapok során is számos problémát okozhat. Közismert tény, hogy a szellőző rendszerekben rengeteg, megbetegedést okozó baktérium telepedhet meg, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az épületben dolgozók egészségére. Az sem mellékes, hogy az évek során összegyűlt lerakódások csökkentik a vezetékek keresztmetszetét, és ezzel párhuzamosan a szállított levegő mennyisége is kevesebb lesz. Emiatt az üzemeltetők növelik a ventilátorok fordulatszámát, ami a rendszer fogyasztásának növekedéséhez és a gépek élettartamának rövidüléséhez vezet. Mindez plusz költséget jelent - ami megtakarítható a légvezetékek alapos kitisztításával.

Komplex megoldás

A SILCO megoldása logikus és alapos. A munka első fázisaként önjáró videokamerát küldenek a rendszerbe, ami áttekinti és dokumentálja az egyes szakaszok állapotát, így pontosan felmérhető a feladat. Ezek után 30 méteres szakaszokra osztják a vezetékrendszert, és egy erre kialakított speciális gépsor megkezdi a tisztítást. A technológia legfontosabb eleme egy magas nyomású tisztító berendezés, ami többféle cserélhető kefével dolgozik, így minden apró rést képes megtisztítani. A szennyezettségtől és a környezettől függően a tisztítás lehet száraz vagy nedves, vagyis történhet légsugárral vagy vízpermettel.

A SILCO természetesen szakszerűen összegyűjti a letisztított lerakódást, amit - igazoltan - veszélyes hulladéktárolóban helyeznek el. Természetesen nemcsak ezt dokumentálják, hanem a munka minden fázisát, beleértve a tisztítást követő újabb videokamerás ellenőrzést és a légtechnikai rendszer működését is. A dokumentáció magától értetődik, hiszen a SILCO technológiája megfelel az MSZ EN 140001:2005 környezetirányítási rendszerben meghatározott előírásoknak.

Gyakorlati tapasztalatok

A légtechnikai vezetékek kitisztításának folyamatát jól illusztrálja a cég egyik tavalyi megrendelése, amikor az 1995-ben épült budapesti Bank Center rendszerét tisztították meg a lerakódásoktól. Az épület jellegéből adódóan a feladat meglehetősen összetett volt, hiszen az épületkomplexum 30 ezer négyzetméterén nemcsak irodaház, hanem szolgáltatóház, étterem és konyha is működik, nem beszélve a konferenciatermekről és a mélygarázsról.

A 15 ezer méternyi vezetékre kiterjedő munkafolyamatot valamelyest lassította, hogy az épületgépészet tervezői az irodaház kivitelezésekor nem készítették elő a légtechnikai rendszer tisztítónyílásait, ezért ezeket - összesen 750 darabot - még a tényleges munka előtt kellett kialakítani. A szervizablakok utólagos beépítésével együtt a munkálatok 2,5 hónapot vettek igénybe, s ez idő alatt a SILCO tökéletesen megtisztította a rendszer négyzet és kör keresztmetszetű csöveit, amelyekben nemcsak poros, hanem - a konyhák miatt - gyakran zsíros és olajos lerakódásokat is el kellett távolítani.

A Bank Center üzemeltetői azért választották a munka elvégzésére a SILCO Kft-t, mert a finn rendszer alapján kifejlesztett, komplex és minden részletében dokumentált folyamat teljes körű szolgáltatást jelentett; és azért is, mert megnyugtató volt számukra, hogy a vállalat által használt technológia az ÉMI T-153/2009 számú szakértői minősítésével rendelkezik.

[www.tuzfal.com]