Cikkek  
Gépesített parkolóházak tűzvédelme
Kiss Levente
Küldés e-mailben Nyomtatható változat 
Magyarországon is egyre gyakrabban találkozhatunk teljesen automatizált, gépesített parkolóházakkal. Milyen speciális tűzvédelmi követelmények vonatkoznak ezek kialakítására? Cikkünk a Reáltanoda utcai parkolóház példáján keresztül vizsgálja meg a kérdést.

Nagy Feró már a 70-es évek környékén megmondta, hogy nagyvárosi benzingőzben születtem, és úgy hívnak, motorizált nemzedék, pedig az autók száma akkoriban töredéke volt a mainak. Budapest útjait naponta mintegy 1,2 millió autó használja, s ezek jelentős része parkolni is akar valahol. Parkolóhelyből viszont egyre kevesebb van, de erre is létezik megoldás: tároljuk az autókat egymás felett, és az autókat automata gépek tegyék a helyükre.

A közelmúltban két gépesített garázs is épült a Belvárosban, az egyik a Szent István téren, a másik a Reáltanoda utcában. Építészeti sajátosságuk, hogy nincs bennük rámpa, az autók a garázs bejáratánál ráállnak egy tálcára, és ezt követően az automatika elhelyezi azt egy üres helyre. Mivel nincs bennük födém, ezért gyakorlatilag egyszintes épületnek, magasraktárnak tekinthetők.

A Reáltanoda egy keskeny utca, annak is talán legkeskenyebb részén állt az eklektikus stílusú Franklin nyomda, amit meg kellett tartani, mögötte viszont volt egy hasznosítható telek, amelyre a kerületi szabályozási terv parkolóház létesítését írta elő. Az utcafronti épületet irodaházzá alakították át, hozzá kapcsolódóan mögé pedig egy vasbeton dobozt építettek; ebben kapott helyet a parkolóház.

Tűzvédelmi követelmények

A tervezés időszakában módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, így nem volt szükséges eltérést kérni a „gépjárművek gyors és biztonságos eltávolíthatósága" kitétel alól. A gépesített parkolók esetén tehát nem kell betartani ezt az előírást, de a mentesítés csak a teljes mértékben automatizált gépjárműtárolókra vonatkozik, az ún. gépjármű-emelőkre már kell. A tűzvédelmi szakemberek egyre gyakrabban szembesülnek egy kérdéssel, ami ezzel az előírással kapcsolatos: „Egy nem gépesített garázsban hogyan valósul meg az autók gyors és biztonságos eltávolítása? Hiszen az autókban nincs benne az indítókulcs - a kóddal indítható autókról nem is szólva..." Határozott válasz erre nem létezik; a kitétel mindenesetre az új OTSZ-ben is szerepel, egyre gyakoribb gondot okozva.

Az OTSZ 62.§ (1) bekezdése szerint: A gépjárműtároló helyiséget és a tárolóhelyet úgy kell kialakítani és használni, hogy a gépjárművek - szükség esetén - gyorsan és biztonságosan eltávolíthatók legyenek. Ezen kritériumokat a teljes mértékben automatizált, gépesített gépjárműtárolók esetében nem kell érvényesíteni.

A Belvárosban viszonylag kevés a szabadon álló, nagy tűztávolságokkal rendelkező telek, ezért az épületet tűzfalasan kellett elválasztani a szomszédos házaktól, ami 20 cm vastag vasbeton falat jelentett. A garázst az irodaépülettől külön tűzszakaszként kellett kialakítani, hiszen az eltérő rendeltetéseket el kell választani egymástól. Az irodaépületben egy előteres, túlnyomásos füstmentes lépcsőház biztosítja a menekülést. Három szinten a parkoló rész felé is építettek túlnyomásos előteret, valamennyi lépcsőházi és előtéri ajtó 1,0 óra tűzállósági határértékű. Az irodaházban tűzjelző, míg a parkolóban tűzjelző berendezés és sprinklerberendezés biztosítja a tűz korai felismerését, illetve oltását. Bár a garázs alapterülete kisebb mint 1600 m2, tehát az OTSZ közvetlenül nem írja elő hő- és füstelvezetés kiépítését, de a korlátozott tűzoltói beavatkozás lehetősége miatt indokoltnak láttuk előírni, hogy az alapterület 3 százalékának megfelelő elszívást biztosítsanak. Ezt a tetőfödémen elhelyezett három ventilátor biztosítja, friss levegőt pedig - zsaluk nyitásával - a szabadból vezetnek be.

A tűzoltás lehetőségei

A parkolórész felső „szintjei" kívülről szinte megközelíthetetlenek, bejutni az irodaház felőli tűzgátló előtereken keresztül, illetve a földszinti fordítókorongoknál lehetséges. A tűzgátló előtérben vannak a parkoló tér korlátozott oltását lehetővé tévő nedves rendszerű fali tűzcsapok. A beavatkozó tűzoltóknak sok lehetősége nincs tehát, bízniuk kell a beépített automatikus vízzel oltó berendezésben (sprinkler), illetve eldönthetik, hogy bekapcsolják, illetve leállítják a hő- és füstmentesítő ventilátorokat.

A parkolóház tűzgátló szerkezetekkel csatlakozik környezetéhez, így a tűz átterjedése csak órák múlva következhet be. Órákon át tartó tűzre viszont nem kell számítani, mert az oltóberendezés nem engedi továbbterjedni a tüzet másik autóra, a beépített ventilátorok pedig nem engedik a hő akkumulálódását. Ráadásul a magukra hagyott autókra egyébként sem jellemző a váratlan kigyulladás.

Lap teteje Ugrás az oldal tetejére

 Vélemények a cikkről

Név:
Vélemény:
 (#1) mGRAbwurSsbuH 2012.10.14.
fegyenc neked jobbule1st ne1lam mfalt he9ten volt a fre1nya ne1tha előtte meg justuju szemine1rium illetve fave1ge1s eze9rt a he9t nagyje1bf3l a visszare1zf3de1s jegye9ben telt alacsony isme9tle9ssze1mmal e9s a kellete9ne9l kevesebb kettlebellel be1r a he9tve9ge9t me9g megnyomom. Jf3 hedr viszont, hogy novembertől 2-3 hf3nap csoportos kettlebell edze9sre is lesz lehetőse9gem ahol megtanulhatom azokat a gyakorlatokat amik az intrf3ban nem szerepeltek 2012-ben meg egy komolyabb otthoni edze9sprogramot kell f6sszee1lledtanom amiben megfe9r a kettlebell e9s a fegyencedze9s, mert ezek mellett miute1n e9v ve9ge9n lerakom justujubf3l a feketef6ves vizsge1t szeretne9m elkezdeni a battojutsu-t is ami jape1n kardműve9szet ami heti + 2 edze9s lesz.Mi a ve9leme9nyed arrf3l, hogy heti 2 fegyenc e9s kettlebell egybe 1-1,5 f3re1s edze9sekben bemelegedte9s ute1n a fegyenc gyakorlatok egyik fele ute1na meg a kettlebell vagy szerencse9sebb lenne heti he1rom edze9s kfclf6nbf6ző intenzite1ssal?

 (#2) 2016.06.24.

Kapcsolódó cikkek
Archívum
   
Hírlevél

Feliratkozás
Leiratkozás
Kezdőlap